4/29/2011

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IARNĂ ÎN LITERATURA ROMÂNĂ

În fiecare an, în fiecare iarnă, atunci când sărbătorile de iarnă se apropie, ne amintim de obiceiurile şi tradiţiile pe care le ţinem şi la care luăm parte. Unele s-au schimbat, altele au dispărut.
În cadrul activităţii noastre am prezentat aceste obiceiuri şi tradiţii calendaristic, pornind de la Sf. Nicolae şi terminând cu Sf. Ioan. Toţi colegii mei şi-au amintit despre obiceiurile din localitatea lui: de la cizmuliţele spălate ce aşteaptă cadourile de Sf. Nicolae, tăierea porcului în ziua de Sf. Ignat, ajunul Crăciunului cu colindele străvechi, ajunul Noului An, Boboteaza etc.
Pe lângă imaginea noastră despre obiceiuri şi tradiţii, am căutat a lor imagine şi în literatură. Prima operă la care ne-am oprit a fost binecunoscuta „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. Am regăsit relatări despre ele şi în povestirile lui Sadoveanu, Delavrancea şi Ionel Teodoreanu.
Din păcate, timpul a fost scurt, căci discuţia putea continua.
Concluzia trasă de participanţi la activitate a fost: nu trebuie să uită tradiţiile şi obiceiurile străvechi. Datoria noastră e să le ducem mai departe.

Prof.Murariu Mihaela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieţi textul dumneavoastră aici

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.