4/29/2011

DE CE IUBIM CĂRŢILE







Participanţi: membrii Cercului de lectură „Magicienii cărţilor”, elevi din clasa A IX-A R.B
Prof.coord.Ţaranu Oana
Data: 17 martie

Într-o lume în care suntem obligaţi să păşim grăbiţi către mâine, fără a mai avea timp de bucuriile şi minunile subtile care ni se oferă azi, ne întrebăm adesea ce mai reprezintă cărţile, acele fiinţe tăcute care se dăruiesc total şi care nu cer în schimb decât trăire sinceră şi puţin timp. Suntem oare convinşi că merită să ne încetinim paşii, să abandonăm chiar şi pentru câteva clipe realitatea măsurabilă, uşor de prins în tipare şi să ne aventurăm într-un univers în care poate că timpul e mai îngăduitor , oamenii nu şi-au uitat menirea, iar viaţa este trăită plenar, cu simplitate şi profunzime?
Poate că nu, dar poate că dacă vor exista persoane care vor să ne împărtăşească cu blândeţe experienţa lecturii şi mai mult experienţa unui mod de a fi, vom avea măcar curiozitatea de a deschide şi lectura câteva rânduri dintr-o carte.
Această provocare şi-au asumat-o o mână de elevi, susţinători vehemenţi ai cărţilor, care au încercat să-i convingă pe colegii lor mai mici că, de cele mai multe ori , întâlnirea cu cărţile este răvăşitoare şi decisivă , în sensul unui nou început, mai bun , ca cititor, ca elev şi mai ales ca Om.
Membrii Cercului de lectură „Magicienii cărţilor” au rememorat prima lor întălnire cu cartea care i-a convins că merită să citeşti, au descris acea experienţă , au oferit mostre pentru a fi cât mai convingători şi i-au invitat apoi pe colegii neofiţi să o testeze.
Unii „magicieni” pentru a se asigura de reuşită au realizat pliante- un fel de reclamă a cărţiilor- pe care le-au oferit colegilor. Cu toţii însă şi-au motivat alegerea acestui prieten de drum lung, cartea, şi indiferent de motivele enumerate au concluzionat fără urmă de îndoială şi fără a stârni gelozii că iubesc cărţile.
În finalul întâlnirii şi iniţiaţii au avut parte de o provocare surpriză, fiind puşi în situaţia de a extrage un bilet colorat pe care se afla scris numele unei cărţi care-i va găzdui în universul ei pentru următoarea perioadă de timp.Elevii s-au arătat încântaţi , dar feed-back-ul cel mai concludent va fi aflat la următoarele întălniri, cand fiecare va vorbi despre cartea propusă.
Elevii de clasa a IX-a au decis şi ei că ni se vor alătura în acest periplu imaginar în lumea cuvintelor şi ne-au asigurat că vor trece toate probele pentru a obţine titulatura de magician al carţilor. În concluzie, toată lumea s-a îmbogăţit spiritual şi împreună am mai urcat o treaptă spre desăvârşirea noastră , purtând la braţ un dar fără de preţ ... Cartea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieţi textul dumneavoastră aici

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.