4/29/2011

Pledoarie pentru lectură

Se spune cǎ ,,nu existǎ cǎrţi bune şi cǎrţi rele,ci doar cititori înţelepţi sau mai puţin înţelepţi”. Indiferent de vârstǎ, religie, sex, naționalitate sau orice alt criteriu, cartea este o parte din viața noastrǎ. Nu te poţi numi om în secolul al XXI+lea dacǎ nu ai citit mǎcar câteva cǎrţi la viaţa ta. Cu siguranţǎ ar fi mulți cei care ar vrea sǎ mǎ contrazicǎ, însǎ pǎrerea mea este cǎ nu aş fi avut o copilǎrie atât de frumoasǎ fǎrǎ nǎzdrǎvǎniile lui Nicǎ, fǎrǎ abilitatea lui Tom Sawyer sau Huckleberry Finn. Acestea sunt fǎrǎ sǎ vrem momente din viaţa noastrǎ, ne definesc, iar în timp ne formeazǎ ca oameni, putându-ne astfel pǎstra şi o parte din inocenţa copilǎriei recitind aceste cǎrţi şi la maturitate.
Cum ar putea fetele sǎ aprecieze faptul cǎ au pǎrinţi şi au o locuinţă dacǎ nu s-ar compara cu micuța Heidi ?
În serile lungi de varǎ, care parcǎ nu se mai sfârşesc, cum ar fi dacǎ deodatǎ ne-am trezi în frumoasa Franţă urmǎrind faptele pline de vitejie ale lui d’Artagnan spre cucerirea doamnei Bonacieux sau încercǎrile malefice ale lui Milady de a face numai ce spune Cardinalul? Sunǎ tentant? Cu siguranţǎ! Imaginaţi-vǎ un tânǎr care dupǎ citirea cǎrţii Enigma Otiliei de G. Cǎlinescu îşi schimbǎ total caracterul şi devine din bǎiatul ,,șmecher” de cartier care asculta pânǎ ieri numai de propriile instincte, un tânǎr galant, respectuos şi cu o ţinutǎ demnǎ de un tânǎr. Cu siguranţǎ cǎ şi bǎieţilor din ziua de azi le-ar plǎcea o prietenǎ cu trǎsǎturile Otiliei, elegantǎ şi cu un vocabular exemplar.
Indiferent dacǎ vrem sau nu, cǎrţile sunt ,,pǎrți” din viaţa noastrǎ şi cu cât citim mai mult cu atât mai bine, ne îmbogǎţim vocabularul, ne creem o pǎrere mai bunǎ, mai frumoasǎ despre viaţǎ. Cǎrţile, atunci când suntem trişti, ne fac sǎ uitǎm şi sǎ ne cufundǎm în lumea lor, scǎpând parcǎ de toate grijile, nevoile şi neajunsurile vieţii cotidiene. Cartea sau cǎrţile preferate îţi reflectǎ caracterul, spun foarte multe despre tine. De multe ori ne putem asemǎna cu unele personaje din cǎrţi şi putem vedea cum au procedat ele în anumite situaţii, dacǎ au fǎcut bine sau nu. Cei care, poate de multe ori nu admirǎ florile sau pur şi simplu nu le plac, cum ar reacţiona dacǎ ar putea sǎ vadǎ prin câte necazuri a trecut cel care a creat primii trei bulbi de lalea neagrǎ? Cu siguranţǎ şi-ar schimba pǎrerea despre flori şi de ce nu, despre naturǎ, cum cǎ ea trebuie ocrotitǎ şi admiratǎ.Celebra replicǎ conform cǎreia internetul şi televizorul nu vor înlocui niciodatǎ cǎrţile este adevǎratǎ, cu menţiunea cǎ internetul este foarte util în orice domeniu, iar televizorul ne informeazǎ în timp real şi ne relaxeazǎ, dar o carte este capabilǎ sǎ facǎ toate aceste lucruri.
Sunt persoane care afirmǎ cǎ, dacǎ nu au citit de mici copii, acum la maturitate nu are rost sǎ facǎ acest lucru, deoarece ar fi penibile. Este greşit, deoarece cǎrţile nu ţin cont de vârstǎ şi nu te resping, ci ele doresc doar sǎ le citeşti. Ce învǎţǎturi vei lua din acele cǎrţi depinde şi de tine. Cǎrțile dǎinuiesc în timp fiind prieteni reci, dar siguri.
Citeşte o carte şi te vei simţi mai bogat sufleteşte.
Hopulele Cătălina cl.asa a X-a Servicii A

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieţi textul dumneavoastră aici

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.