4/29/2011

Pledoarie pentru lectură

Noi cititorii suntem nişte personaje foarte active şi importante în acest act al creaţiei literare pentru că o astfel de operă se definitivează prin intermediul cititorului. El este cel care îi acordă şi îi găseşte multiple semnificaţii şi înţelesuri, stabilind astfel atributul de valoare al operei respective. "Lectura este cea care învolburează, îmbogăţeşte, recreează opera literară. "Prin urmare, cititorul "desăvârşeşte opera în direcţia propriei sale personalităţi".
Să citim nu înseamnă pur şi simplu parcurgearea unei înşiruiri de cuvinte. El este un proces activ, în care se actualizează cunoştinţele noastre trecute şi punctele noastre de vedere, în care ne raportăm emoţional la ceea ce citim, fiecare idee stimulând ceva în noi, şi astfel începe o serie de judecaţi care duc la noi; descoperirea de noi perspective, idei şi chiar idealuri.
Atat noi, cât şi opera respectivă se îmbogăţesc prin lectură. Opera capătă mesaje, semnificaţii, simboluri la care poate autorul nici nu s-a gandit în momentul creaţiei. Însă orice creaţie literară, nu se defineşte doar prin ceea ce a vrut să transmită creatorul ei, ci ea este totalitatea trăirilor afective, mesajelor, înţelesurilor pe care le generează în decursul istoriei ei.
Citind ne putem bucura de multe beneficii. Lectura este cea mai bună metodă de relaxare dintre cele "clasice". Multitudinea şi varietatea informaţiilor pe care ni le oferă cărţile, ne permit să facem tot felul de conexiuni şi în final să generăm idei noi. Lectura rămane cea mai eficientă şi mai plăcută formă de a ne menţine la nivel ridicat capacităţile mentale, cum ar fi puterea de concentrare, atenţia, memoria şi imaginaţia.
Ea este calea spre o mai bună comunicare. Imbogăţeşte vocabularul şi ne dă o mai bună fluenţă mentală şi implicit una verbală. Găsim uşor un subiect de conversaţie şi ne putem exprima o părere cu privire la domenii cât mai variate. Următorul pas este că devenim mai încrezători în interacţiunile noastre sociale.
Şi când avem toate astea, nivelul nostru de încredere în sine creşte, iar fericirea şi sentimentul de împlinire sunt o urmare firească.
Însă în momentul în care citim, e suficient să ştim că acela e momentul nostru de plăcere, de meditaţie, de linişte, de evadare într-o altă realitate şi să ne bucurăm din plin de el. Toate celelalte vor veni de la sine.


Vameşu Anca
Clasa a X-a Servicii .A

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieţi textul dumneavoastră aici

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.