4/29/2011

PLEDOARIE PENTRU LECTURĂ









La noi în şcoală a avut loc în data de 8 aprilie 2011 cercul bibliotecarilor din judeţul Suceava, având ca temă Motivarea lecturii elevilor - condiţie a formării competenţelor de comunicare eficientă pe tot parcursul vieţii. Scopul activităţii a fost îmbunătăţirea experienţei bibliotecarului prin schimb de bune practici privind dezvoltarea interesului elevilor pentru lectură şi stimularea cooperării profesor-bibliotecar.
În întâlnirile noastre privitoare la activităţile ce vor avea loc în cadrul acestui cerc ne-a venit o idee frumoasă şi valoroasă în acelaşi timp, aceea de a alcătui o broşură cu opiniile elevilor despre lectură, despre importanţa acesteia în viaţa noastră de zi cu zi. Ideea noastră s-a şi concretizat şi ne-au bucurat gândurile transmise de elevi, care înţeleg lectura ca o poartă de acces către cultură şi educaţie. Broşura a fost realizată de doamna profesoară Tuchiac Maricela, iar materialele au fost oferite de elevi de la diferite clase îndrumaţi de doamnele profesoare Acatrinei Mihaela, Ţăranu Gabriela, Ţăranu Oana, Botoşanu Daniela.
Cartea îi oferă celui ce o parcurge,pe lângă satisfacţiile pe care le aduce orice fapt de cultură,prilejuri unice de reflecţie şi de trăiri spirituale. Ea îndeamnă la introspecţie,contribuie substanţial la formarea şi modelarea personalităţii şi comportamentului cititorului.
Pentru şcolar,cartea reprezintă universul în care descoperă tainele cititului,scrisului, frumuseţea cuvântului. Gustul pentru citit şi scris nu vine de la sine,ci se formează printr-o muncă a factorilor educaţionali (familia şi şcoala), o muncă caracterizată prin răbdare şi perseverenţă.
Şcoala,ca instituţie-cheie,joacă un rol important în apropierea copilului de lumea cărţii şi,implicit,de lectură.
Redăm mai jos câteva gânduri ale copiilor. Broşura este în anexa proiectului.

„O lectură e o preţioasă sursă de exerciţiu empatic, fiindcă putem juca multiple roluri, chiar în calitate de cititor al unei cărţi bune, din care să învăţăm mai multe decât ne-am fi închipuit vreodată”. (Ştefan Roxana)

« De ce merită să citim? Poate pentru că în felul acesta avem şansa să umplem golurile din viaţa noastră,din sufletele acestea rătăcite! Poate pentru că prin această experienţă unică - lectura reuşim să ‚,gustăm’’ câte un pic din univers, alte culturi,alte continente,alte vremuri şi în definitiv,aceiaşi oameni! Poate pentru că uneori căutăm în cărţi răspunsuri la întrebări nerostite dar care ne macină sau, pur şi simplu,curiozitatea ne îndeamnă să răsfoim filele unei cărţi şi ne face să încercăm să-i schimbăm parcursul, ,,destinul’’.
Poate pentru că merită să investim în educaţia şi cultura noastră”. (Dochiţa Georgiana)
„Timp de milenii, lectura a fost o îndeletnicire a sufletului, o delectare, un mod de inspiraţie şi cunoaştere”. (Sofia Ana-Maria)
“Lectura te învaţă valorile morale, dar contribuie la dezvoltarea capacităţii de exprimare, de memorare şi creativitate.
Un mare filozof spunea odată:
,, Poartă o haină veche şi cumpără o carte nouă.”(Milea Andreea)
Pe lângă realizarea broşurii Pledoarie pentru lectură, activitatea de la cerc a vizat tot lucrul elevului cu cartea, mai concret am gândit un atelier de lucru cu elevii numit Tehnici de documentare. Elevii de clasa a IX-a îndrumaţi de prof. Acatrinei Mihaela au accentuat tehnicile de documentare utilizate pentru studiul individual, mai ales fişa de lectură şi fişa de citate, referindu-se concret la opere literare din capitolul Şcoala, elevii de clasa a XI-a îndrumaţi de prof. Murariu Mihaela au urmărit şi prezentat paşii pentru realizarea unui studiu de caz, insistând şi ei asupra tehnicilor şi surselor de documentare, iar elevii de clasa a XII-a, îndrumaţi de prof. Acatrinei Vasiliu Lăcrămioara, au prezentat o carte citită, insistând asupra notelor de subsol. Doamna profesoară Tuchiac Maricela a realizat şi o prezentare multimedia a activităţilor din şcoală ce au avut ca scop motivarea elevilor pentru lectură.
Pledoaria noastră a avut ecouri pozitive.

Prof. Acatrinei Mihaela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieţi textul dumneavoastră aici

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.