4/20/2010

O carte celebră, un film celebru


O carte celebră, un film celebru 

Elevii clasei a X-a RD au desfăşurat, în cadrul proiectului „O carte pentru şcoala mea”, dezbaterea cu tema „O carte celebră, un film celebru”, activitate ce a fost coordonată de d-ra profesoară de limba română, Marilena Baltaru.

Cum povestea de dragoste a protagoniştilor Romeo şi Julieta, scrisă de pana unui maestru ca William Shakespeare, este atât de cunoscută de cititori, având un caracter universal, ne-am propus să vizionăm şi una din ecranizările sale de succes „Shakespeare in love”, film care a obţinut 7 Premii Oscar.

Într-o primă etapă, elevii clasei noastre au primit ca sarcină citirea sau recitirea operei literare, pentru înţelegerea semnificaţiilor ei, a mesajului în general, dar şi pentru stabilirea unei relaţii între carte şi film.

Cu siguranţă, această carte este tulburătoare prin conţinutul ei tragic, prin soarta celor doi tineri din Verona de a fi uniţi prin iubire adevărată, mistuitoare, dar despărţiţi de orgolii familiale. Destinul celor doi îndrăgostiţi stă  sub semnul morţii, căci numai moartea conferă eternitate iubirii.

A doua etapă a activităţii noastre a constat în vizionarea filmului mai sus menţionat, regizat de John Madden şi având ca protagonişti pe Joseph Fiennes, Gwyneth Patrow, Judi Dench.

Dacă eram încă străbătuţi de fiorul tragic al operei lui Shakespeare, proaspăt lecturate, ecranizarea a reuşit de la bun început să ne fascineze şi să ne surprindă  prin viziunea regizorală: Shakespeare in love este o comedie romantică! Îndrăgostitul este de data aceasta chiar William Shakespeare, în Londra anului 1593, care trece printr-o criză de creaţie din care nu-l salvează decât dragostea pentru Viola Lesseps, aceasta inspirându-i piesa „Romeo şi Julieta”.

Trebuie precizat faptul că, deşi filmul este presărat cu foarte multe situaţii comice, nu înseamnă că nu transpare tragismul existenţei îndrăgostiţilor, care sunt despărţiţi de circumstanţe familiale şi sociale specifice timpului.

Înduioşaţi parca de destinul lor, scenariştii Marc Norman şi Tom Stoppard au lăsat o oază de speranţă în final, prin posibilitatea regăsirii şi perpetuării sentimentului de dragoste.

În finalul acestei activităţi, am conchis că atât opera, cât şi ecranizarea sa, ne-au determinat să medităm asupra unei taine atât de necuprinse cum este iubirea, a rolului important pe care îl are aceasta în evoluţia unui individ.

 

 

Material realizat de elevele:

Lazăr Sabina

Covaliu Cristina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrieţi textul dumneavoastră aici

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.